Nyhet | Infektion

Beslut om gratis TBE-vaccin får vänta

Trots att allt fler svenskar drabbas av hjärninflammation efter ett fästingbett, är det inte aktuellt att ta med TBE-vaccinet i det nationella barnvaccinationsprogrammet. I alla fall inte inom det närmaste åren, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten rapporterar LIFe-time.se. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

TBE, fästingöverförd hjärninflammation orsakad av virus, har över tid ökat i Sverige. I slutet av 90-talet inträffade mellan 50-75 fall om året, men de senaste åren har omkring 250 fall anmälts till Folkhälsomyndigheten.

Idag finns inga läkemedel mot själva virussmittan. Den behandling som sätts in är avsedd för symtom av infektionen. Det som finns att tillgå är vaccin som kan förebygga infektionen. I Österrike och delar av Tyskland förekommer gratis vaccination av barn.

Gratis TBE-vaccination har förespråkats av politiker i både Region Skåne och Västra Götaland till barn som lever i riskområden för TBE. Även Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg är för en allmän gratis vaccination av barn.

Annons
Annons

Men Folkhälsomyndigheten har för närvarande inga planer på att införa TBE-vaccinering i nationella barnvaccinationsprogrammet.

– Vi går genom flera olika sjukdomar där det kan finnas skäl att ta med vaccin i barnvaccinationsprogrammet. Vi arbetar inte aktivt med TBE för närvarande men om några år kan det bli aktuellt, säger Anders Tegnell, avdelningschef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten till LIFe-time.se.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar TBE-vaccinering till personer som rör sig i riskområden, men personerna får bekosta vaccineringen själva.

Annons
Annons

    Källor

  • LIFe-time.se - http://www.life-time.se/patient/inga-beslut-om-gratis-vaccin-mot-tbe-de-narmaste-aren/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons