Nyhet | Infektion

Borreliavaccin på gång

Ett nytt vaccin mot fästingsjukdomen borrelia ska nu testas på människor. "Till år 2022 eller 2023 förväntar vi oss att ha ett vaccin på marknaden", säger Thomas Lingelbach, vd på läkemedelsbolaget för borreliavaccinet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Vaccinet mot borrelia som hittills bara testats på djur ska i år testas på 180 personer i USA och Belgien. Ett nytt vaccin kan vara intressant främst för riskgrupperna, menar Per-Eric Lindgren som forskar om fästingsjukdomar vid Linköpings universitet.

Läs även: Medicinsk översikt om borrelia, författad av Anna J Henningsson, specialist i infektionsmedicin och klinisk mikrobiologi vid Länssjukhuset i Ryhov, Jönköping.

– Det kan vara personer som är särskilt mycket utsatta för fästingbett i områden där det finns mycket fästingar, och där man vet att det förekommer borrelia som kan ge allvarligare formerna av infektion, säger Per-Eric Lindgren.

Thomas Lingelbach, som är vd på läkemedelsbolaget som ligger bakom vaccinet, räknar med att det ska stå klart för att kunna användas inom några år.

Annons
Annons

– Till år 2022 eller 2023 förväntar vi oss att ha ett vaccin på marknaden, säger Thomas Lingelbach.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6689297

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons