Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Coronakrisen: Sveriges strategi sågas

Sveriges strategi för att hantera spridningen av covid-19 kan ha minst effekt jämfört med andra länder, enligt internationella analyser. Det skriver flera forskare på SvD Debatt.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-04-14 Uppdaterad den: 2020-04-20

Annons
Artikeln har uppdaterats.

Allt fler internationella rapporter förkastar Sveriges strategi för att hantera coronakrisen. I en debattartikel i SvD skriver forskare att Folkhälsomyndigheten ignorerar mer avancerade modelleringar kring viruset och uppvisar en ”oroväckande” brist på transparens.

”Fel i antaganden kan orsaka skillnaden mellan tusen och tiotusen döda”, skriver de.

Om Sverige klara sig ur krisen beror det snarare på att befolkningen går emot FHM:s liberala råd än följer dem, menar forskarna.

Annons
Annons

I en replik skriver Jonas F Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet, att Folkhälsomyndigheten visst kan bli bättre på att redovisa sina antaganden. Samtidigt menar han att de nuvarande internationella modellerna inte innebär att Sverige per automatik ska ompröva sin nuvarande coronavirusstrategi.


"Inom svensk intensivvård överlever åtta av tio inlagda med coronavirus. Med det stora tillskottet av munskydd och handsprit som kommer nu, och med tillräckligt med IVA-platser och personal har vi goda möjligheter att hantera pandemin i Sverige utan en lockdown. En lockdown som annars skulle lamslå samhället och på sikt få svåröverskådliga följder även för hälsan", skriver Jonas F Ludvigsson i SvD.

Annons
Annons

    Källor

  • Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/bortse-inte-fran-de-basta-forskarnas-modeller
    https://www.svd.se/god-chans-att-hantera-corona-utan-lockdown

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.