Covid-19 och influensa jämförs i studie
Amerikanska forskare har jämfört resultatet av covid-19-infektion med säsongsinfluensa, för att bedöma svårighetsgraden av de två sjukdomarna.
Det har tidigare gjorts försök att jämföra svårighetsgraden mellan covid-19 och säsongsinfluensa, men eftersom underlaget för de två sjukdomarna har skiljt sig åt har det inte varit möjligt att göra en direkt och giltig jämförelse.
I en retrospektiv kohortstudie som nyligen publicerades i BMJ använde forskarna data från de elektroniska journalsystemet från US Department of Veterans Affairs (VA). Detta gjorde att de kunde jämföra kliniska manifestationer och resultat bland amerikanska veteraner på sjukhus med covid-19 och säsongsinfluensa.
Data för covid-19 baserades på 3641 personer som var inlagda under perioden februari till juni 2020. Gruppen med influensa-patienter omfattade 12 676 personer inlagda under perioden 2017 till 2019.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Covid-19 innebar större risk för allvarlig sjukdom och död
Resultatet visade att covid-19-sjukdom gav tydligt allvarligare följder:
- Högre förekomst av död
- Fler blev inlagda på intensivvårdsavdelningen
- Fler behövde respirator
- Flera fall av svår septisk chock
- Ökad risk för extrapulmonärt organinvolvering som akut njurskada
- Ökad risk för stroke
Forskarna kunde dra slutsatsen att bland personer som hänvisats till sjukhus var covid-19 förknippat med en högre risk än säsongsinfluensa gällande ökad användning av hälsoresurser och död. Detta gällde särskilt bland äldre patienter med samsjuklighet och bland afroamerikaner med fetma, diabetes och kronisk njursjukdom.
- NHI.no - https://nhi.no/for-helsepersonell/fra-vitenskapen/hva-er-verst-covid-19-eller-influensa/?hp=true
Källor
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Coronavirus: covid-19 (SARS-CoV-2)
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
1 Kommentarer
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu