Covid-19 och influensa jämförs i studie
Amerikanska forskare har jämfört resultatet av covid-19-infektion med säsongsinfluensa, för att bedöma svårighetsgraden av de två sjukdomarna.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Det har tidigare gjorts försök att jämföra svårighetsgraden mellan covid-19 och säsongsinfluensa, men eftersom underlaget för de två sjukdomarna har skiljt sig åt har det inte varit möjligt att göra en direkt och giltig jämförelse.
I en retrospektiv kohortstudie som nyligen publicerades i BMJ använde forskarna data från de elektroniska journalsystemet från US Department of Veterans Affairs (VA). Detta gjorde att de kunde jämföra kliniska manifestationer och resultat bland amerikanska veteraner på sjukhus med covid-19 och säsongsinfluensa.
Data för covid-19 baserades på 3641 personer som var inlagda under perioden februari till juni 2020. Gruppen med influensa-patienter omfattade 12 676 personer inlagda under perioden 2017 till 2019.
Covid-19 innebar större risk för allvarlig sjukdom och död
Resultatet visade att covid-19-sjukdom gav tydligt allvarligare följder:
- Högre förekomst av död
- Fler blev inlagda på intensivvårdsavdelningen
- Fler behövde respirator
- Flera fall av svår septisk chock
- Ökad risk för extrapulmonärt organinvolvering som akut njurskada
- Ökad risk för stroke
Forskarna kunde dra slutsatsen att bland personer som hänvisats till sjukhus var covid-19 förknippat med en högre risk än säsongsinfluensa gällande ökad användning av hälsoresurser och död. Detta gällde särskilt bland äldre patienter med samsjuklighet och bland afroamerikaner med fetma, diabetes och kronisk njursjukdom.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
- NHI.no - https://nhi.no/for-helsepersonell/fra-vitenskapen/hva-er-verst-covid-19-eller-influensa/?hp=true
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.