Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Dålig effekt av årets influensavaccin

Färska siffror visar att årets influensavaccin fungerar dåligt. Bland dem som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten inte ens 30 procent. En influensatopp väntas den här helgen eller nästa vecka. Åtminstone i Stockholm.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-01-09

Annons

Det säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting till TT.

– Det har varit väldigt tungt på sjukhusen under storhelgerna. Många har varit lediga samtidigt som vi haft många sjuka.

Annons
Annons

Dessutom verkar det som att årets influensavaccin fungerar ovanligt dåligt, att döma av färska siffror från Smittskydd Stockholm. Bland dem som är 65 år eller äldre och som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten 28 procent. Och bland dem som har underliggande sjukdomar är den bara 24 procent, oavsett ålder.

Det innebär att risken att drabbas av influensa som kräver sjukvård är 28 respektive 24 procent lägre om du är vaccinerad, jämfört med om du är ovaccinerad.

– Det säger alltså inget om hur skyddseffekten är totalt sett. Å andra sidan är det bland dem som söker sjukvård och som riskerar att bli svårt sjuka som skyddseffekten behöver vara så bra som möjligt, säger Åke Örtqvist.

Annons
Annons

Statistiken bygger på 1 234 laboratorieverifierade fall, och siffror från Finland visar på liknande effekt, säger han.

På grund av den dåliga skyddseffekten uppmanar Smittskydd Stockholm nu läkarna att vara frikostiga med influensaläkemedlet Tamiflu till riskgrupper med influensalik sjukdom, oavsett om patienten är vaccinerad eller inte.

– Om antivirusbehandling sätts in tidigt i förloppet minskar risken för svår sjukdom, samtidigt som antalet sjukdagar minskar. Smittsamheten blir också lägre, säger Åke Örtqvist.

Men trots att effekten är dålig tycker Örtqvist att landstingens vaccinationskampanjer är mödan värd.

– Vissa år skyddar vaccinet bättre än andra. Men en skyddseffekt på 30 procent innebär ändå att var tredje inte drabbas av sjukdom, samtidigt som vi vet att det finns en överdödlighet på grund av influensan. Varje år dör mellan 3 000 och 4 000 svenskar som inte hade dött annars, säger han.

    Källor

  • Nyhetsbyrån TT

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons