Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

De kan behöva komplettera sitt skydd mot mässling

Under de senaste veckorna har flera fall av mässling rapporterats i Sverige. Två doser av mässlingsvaccinet ger ett effektivt skydd mot den smittsamma sjukdomen men många saknar ett fullgott skydd.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-03

Annons

Vid mässling får patienten hög feber, hosta och utslag och cirka en femtedel av fallen får komplikationer av infektionen, där öroninflammation och lunginflammation är vanligast.

Sedan 1970-talet ingår vaccination mot mässling i Sveriges allmänna vaccinationsprogram för barn men det var inte förrän 1982 som man började ge två doser. De som är födda innan 1960 har oftast haft mässling som barn och har därför en livslång immunitet men de som är födda mellan 1960 och 1982 kan behöva vaccineras eller komplettera sitt skydd.

Annons
Annons

Vaccinationstäckningen ligger på omkring 97 procent men mässlingutbrotten beror på att personer utan skydd smittas utomlands och sedan sprider sjukdomen vidare inom Sverige.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/januari/tva-doser-masslingsvaccin-ger-effektivt-skydd/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons