Nyhet | Infektion

Europeisk storsatsning på ebolavaccin

Förhoppningarna med den nya europeiska mångmiljonsatsningen är att den ska leda till ett säkert och effektivt ebolavaccin. På Sahlgrenska akademin studerar forskarna nu biomarkörer i blodprov från friska personer som vaccinerats med en lovande kandidat.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-01
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Nu satsar Europakommissionen och den europeiska läkemedelsindustriföreningen EFPIA drygt 15 miljoner euro på det nya projektet VSV-EBOPLUS. Där ingår forskare från elva olika lärosäten, institut och företag i nio olika länder. Det femåriga projektet ska fokusera på vaccinet VSV-ZEBOV, som står för vesikulär stomatit virusvektor Zaire ebola vaccin, och som forskarna menar är mycket lovande.

– Det vaccin som vi använder i projektet, VSV-ZEBOV, har redan testats i människor med enastående resultat. Vaccinet ger 100-procentigt skydd mot ebola. Läkemedelstillverkaren arbetar för att få licens för vaccinet inom en snar framtid, säger Ali Harandi, vars grupp är verksam vid avdelningen för mikrobiologi och immunologi på institutionen för biomedicin på Sahlgrenska akademin.

Uppgiften för Alis forskarlag i det omfattande projektet är att hitta biomarkörer i serum och plasma från vuxna och barn som fått vaccinet.

Annons
Annons

Snabbt svar om vaccinationen har lyckats

Redan tidigare i år identifierades en biomarkör, cytokiner, som genom ett blodprov gör det möjligt att förutsäga om vaccineringen lyckats – redan sju dagar efter vaccineringen. Resultatet publicerades i tidskriften Science Translational Medicine. Nu ska forskarlaget vid Sahlgrenska akademin försöka identifiera en serie biomarkörer.

– Vanligtvis måste du vänta flera månader eller år innan du med säkerhet kan säga att en vaccinering lett till det immunologiska minne som krävs för att skapa ett skydd, och även för att se vilka bieffekter vaccineringen gett, säger Ali Harandi.

Vidare ska de studera antikropparnas benägenhet att binda till antigener på ebolaviruset, och att identifiera den specifika del av antigenet som antikropparna binder till.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//ny-europeisk-mangmiljonsatsning-pa-ebolavaccin.cid1512660

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons