Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Explosionsartad spridning av zikaviruset

Världshälsoorganisationen WHO slår nu larm om den explosionsartade spridning av ziakviruset som just nu sker i Latinamerika. Organisationen befarar att tre till fyra miljoner människor kommer att bli smittade av zikaviruset.
Annons

– Larmnivån är extremt hög. Förra året upptäcktes viruset i Latinamerika där det nu sprider sig explosionsartat, sade WHO:s chef Margaret Chan på torsdagen.

På måndag nästa vecka har Margaret Chan kallat till ett snabbinsatt nödmöte, det rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Syftet med möte tros vara att avgöra om spridningen av zikaviruset kan liknas vid ett internationellt hot mot människors hälsa.

Barn med förkrympta huvuden

Annons
Annons

Zikaviruset, som smittas från mygg till människa, tros bland annat kunna leda till att barn föds med förkrympta huvuden, något som medfört att många länder i Latinamerika uppmanar kvinnor att inte skaffa barn förrän man verkligen vet om zikakviruset är orsaken till att 4 000 barn fötts med förkrympta huvuden.

Inget vaccin mot zikaviruset än

Det finns i dagsläget inga mediciner eller vacciner mot sjukdomen som påminner om denguefeber med hög feber och muskelvärk och som hos de allra flesta går över.

I Brasilien gör forskare nu allt för att bekämpa zikaviruset och för att utreda ett eventuellt samband mellan viruset och fosterskador med förkrympta huvuden. Genom att studera immunförsvaret hos försöksdjur och mänskliga celler parallellt med massundersökningar hos drabbade mödrar ska forskarnätverket Rede Zika, med säte i Sao Paulo, försöka utreda de eventuella sambanden.

Annons
Annons

Samtidigt rapoorterar TT och Dagens Medicin att amerikanska och kanadensiska forskare tror de kommer att hinna först ut med ett vaccin mot zikaviruset, ett vaccin som kan vara klart redan i höst. I september hoppas forskare vid University of Laval kunna inleda tester på människor. 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)? Lämna din e-postadress här »

Kanada och Chile kan slippa undan

Världshälsoorganisationen WHO menar att det förmodligen bara är Chile och Kanada som kommer att slippa undan zikaviruset. I dessa länder kan den myggart som bär på viruset nämligen inte överleva.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6355806

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.