Nyhet | Infektion

Få vaccinerar sig trots att de tillhör en riskgrupp för influensa

Antalet rapporterade influensafall har legat på en hög nivå under de senaste två veckorna, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Av de som drabbats av svår sjukdom, och tillhör en riskgrupp, var det mindre än 30 procent som var vaccinerade.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Influensaspridningen har varit hög under vecka 5 och 6 och den väntas fortsätta.

Det är influensa B/Yamagata som dominerar spridningen vilket överlag betyder att säsongen är mindre intensiv vad gäller svårt sjuka patienter, jämfört med en influensa A-säsong. Samtidigt har hittills 156 patienter med influensa blivit så dåliga att de har fått intensivvård.

50 procent av fallen har varit yngre än 65 år och hälften av dem tillhör inte någon riskgrupp för svår influensasjukdom. Av de svårt sjuka som tillhör en riskgrupp var det endast 27 procent som var vaccinerade.

– Det är ovanligt att influensa B dominerar och ger så många influensafall, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Läs även: Två av tre osäkra på om de tillhör riskgruppen för lunginflammation

Annons
Annons

Influensatoppen närmar sig

Trots att det är svårt att i förväg säga när det vänder menar AnnaSara Carnahan att influensaaktiviteten närmar sig toppen för säsongen.

– Övervakningen visar att influensan snart når sin kulmen, men fler kommer att insjukna under de kommande veckorna, säger hon.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/februari/influensan-narmar-sig-toppen/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons