Nyhet | Infektion

Färre fästingburna infektioner målet för nytt projekt

Ett treårigt forskningsprojekt ska förbättra diagnostiken av fästingöverförda infektioner, samtidigt som läkemedel och vaccin ska utvecklas. Länssjukhuset Ryhov i Jönköping leder projektet, som EU bekostar med drygt 40 miljoner kronor.

Publicerad den: 2015-09-04
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Detta är ett av de största forskningsprojekten om fästingar och fästingburna infektioner i Skandinavien under de senaste åren, säger forskningsledaren Per-Eric Lindgren i ett pressmeddelande från Region Jönköping.

Tillsammans med tio parter från olika platser runtom i Sverige, Norge och Danmark ska forskarteamen jobba för att få ner antalet fästingburna infektioner, som borrelia och tbe, hos både människor och djur. Detta ska man lyckas med genom att ta fram tillförlitlig information om hur man undviker att bli smittad, utveckla nya vaccin och läkemedel, säkerställa snabb diagnostik av fästingburna infektioner och förbättra behandlingen av de som redan drabbats av en smitta. I Jönköping kommer fokus att ligga på diagnostik, rapportering av sjukdomsfall och utveckling av läkemedel och vaccin.

10 000 fall av borrelia varje år

Annons
Annons

Den vanligaste fästingöverförda infektionen är borrelia, med drygt 10 000 sjukdomsfall per år i Sverige. Tbe drabbar betydligt färre personer (178 fall år 2014) men kan i allvarliga fall leda till hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Mot tbe finns dock ett vaccin, till skillnad från borrelia.

    Källor

  • Region Jönköping - http://www.rjl.se/Om-regionen/pressrum/nyheter/Nyheter-fran-regionen/skandinaviskt-projekt-ska-minska-fastingburna-infektioner/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons