Nyhet | Infektion

FHM: Riskgrupper bör vaccinera sig mot pneumokocksjukdom

Lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning är några av de allvarliga infektionerna som pneumokockbakterier kan orsaka. Nu menar Folkhälsomyndigheten att det är hög tid för riskgrupper att vaccinera sig. Vissa personer som tidigare vaccinerat sig kan dessutom behöva en påfyllnadsdos.


Publicerad den: 2020-11-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons
Annons
Annons

Är du 65 år och äldre, har nedsatt immunförsvar eller en kroniska sjukdom? Då kan du ha en ökad risk  för allvarlig infektion orsakad av pneumokockbakterier. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att riskgrupper bör vaccinerar sig mot pneumokocker nu, vilket är möjligt att göra samtidigt som man vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. 

Ungefär samma riskgrupper som vid influensa

Många av riskgrupperna för pneumokocksjukdom är dessutom desamma som riskgrupperna för säsongsinfluensan. Vaccinationerna mot säsongsinfluensa startade i hela landet den 3 november. Influensavaccination är i år gratis för riskgrupper i hela landet, men för pneumokockvaccin kan kostnaden skilja sig mellan regionerna.  

För många räcker det med att vaccinera sig en gång mot pneumokocker, men för personer med särskilt hög risk för svår sjukdom kan det behövas en påfyllnadsdos om det gått fem år eller mer sedan den senaste dosen. 

Här kan du läsa vilka som tillhör riskgruppen för pneumokocksjukdom.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/viktigt-att-riskgrupper-vaccinerar-sig-mot-pneumokocker/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons