Social distansering - coronavirus och covid-19
Nyhet | Infektion

FHM: Vaccin är viktigt – men kan inte ersätta andra åtgärder

Vaccin mot nya coronaviruset kan inte ersätta andra åtgärder såsom reserestriktioner, handtvätt och social distansering, i alla fall inte till en början. Hur lång en övergångsperiod blir beror på vaccinets effekter på befolkningen i stort, säger Folkhälsomyndighetens utredare Bernice Aronsson i en intervju med DN.


Publicerad den: 2020-07-08
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Jag tror att vaccin blir ett viktigt verktyg i den totala verktygslådan, men med tanke på hur viruset har betett sig kan det inte ersätta andra åtgärder, säger Folkhälsomyndighetens utredare Bernice Aronsson, som arbetar med den nationella vaccinationsplanen, till Dagens Nyheter. 

”Stor betydelse vilket vaccin det blir”

Reserestriktioner, handtvätt, social distansering, smittspårning, testning samt att ta fram mer kunskap om saker som immunitet, läkemedel och behandlingar är alltså åtgärder som kommer vara nödvändiga även efter att vaccineringen av befolkningen startat. 

En sådan övergångsperiod behövs innan man har tillräcklig kunskap om vaccinets effekter på befolkningsnivå. Hur lång en sådan period blir vet kan hon inte svara på. 

Annons
Annons

– Jag kan inte ens gissa. Det har så stor betydelse vilket vaccin det blir, hur länge skyddseffekten varar och vilken nivå den ligger på. Vaccinet kanske skyddar mot allvarlig sjukdom, men man kanske fortfarande kan bli sjuk och smitta andra, säger Bernice Aronsson till DN.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger också till DN att ett väl fungerande vaccin som kan ges till alla åldersgrupper kommer vara helt avgörande för att man ska kunna få någon kontroll över smittan. 

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-far-leva-med-distansering-ganska-lang-tid/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons