Nyhet | Infektion

Flera vaccinationer ökar inte infektionsrisk hos spädbarn

Rutinmässiga vaccinationer, så som vaccin mot kikhosta och mässling, skadar inte immunsystemet hos spädbarn. Det visar forskare från Institute for Health Research i Colorado, som har undersökt patientuppgifter från närmare tusen vaccinerade spädbarn.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det här är good news. Det finns vissa föräldrar som är rädda att man försvagar immunsystemet med vaccinationer. Men som den här studien visar finns inget fog för det, säger Marta Granström, professor i klinisk mikrobiologi på Karolinska Institutet, till Svt.

Hon menar att studieresultaten egentligen inte är oväntade men de är viktigt som en moteld till all kritik som riktas mot vacciner, både på nätet och bland oroliga föräldrar som ska vaccinera sina barn.

Annons
Annons

Inget samband mellan vaccinationer och infektionsrisk

Studien inkluderade uppåt tusen barn i USA som hade fått rutinmässiga vaccinationer från födseln tills de var två år gamla. Det handlade om ungefär lika många sprutor som spädbarn får i Sverige – cirka tio stycken.

För att undersöka huruvida det fanns något samband mellan mängden vaccinationer och risken för infektioner mätte forskarna mängden av antigener som spädbarnen fått i sig. De jämförde nivåerna av antigener i två grupper av barn – En grupp på 193 spädbarn som hade blivit diagnosticerade med infektioner och en annan grupp på 751 spädbarn som hade klarat sig från infektioner.

Det visade sig att infektionsrisken var densamma för alla barn, oavsett hur många vaccinationer de hade fått.

Annons
Annons

    Källor

  • Svt - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ingen-okad-infektionsrisk-for-vaccinerade-spadbarn

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons