Nyhet | Infektion

Folkhälsomyndigheten: Förebyggande behandling bör ges till alla med hög risk för hiv

Läkemedelsbehandling med PrEP skyddar personer med hög risk för hiv mot att bli smittade. I en ny kunskapsöversikt föreslår nu Folkhälsomyndigheten att denna förebyggande behandling ska erbjudas till dessa individer.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Risken för personer som utsätts för hiv-smitta själva ska drabbas minskar med 80 procent om de kontinuerligt behandlas med preexpositionsprofylax, PrEP. Därför rekommenderar Världshälsoorganisationen (WHO) och det europeiska och amerikanska smittskyddsinistitutet (ECDC och CDC) att personer med hög risk för hiv ska erbjudas läkemedlet.

Flera europeiska länder har därför börjat, eller ska börja, erbjuda PrEP och nu menar Folkhälsomyndigheten att Sverige bör följa efter. Samtidigt understryker Anders Tegnell, statsepidemiolog på myndigheten, vikten av att fortsätta ge råd om säkrare sex.

– Behandlingen skyddar däremot inte mot andra sexuellt överförbara sjukdomar och vid förskrivning bör läkaren därför också ge råd om säkrare sex, säger han.

Annons
Annons

I kunskapsöversikten föreslår Folkhälsomyndigheten att PrEP ska erbjudas till personer där läkaren och individen själv bedömer att det finns en kraftigt ökad risk för hivsmitta.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/augusti/forebyggande-behandling-bor-ges-till-personer-med-hog-risk-for-hiv/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons