Nyhet | Infektion

Folkhälsomyndigheten vill att Sverige inför HPV-vaccination för pojkar

Myndigheten bedömer att vaccination mot HPV uppfyller smittskyddslagens kriterier och bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2017-07-03
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Äntligen ett gediget kunskapsunderlag som bas för beslut om HPV vacciner till pojkar. Ett glädjande besked, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. 

I en tidigare intervju med Netdoktor berättade Joakim Dillner att han skulle bli väldigt förvånad om Folkhälsomyndighetens förslag landade i att inte föreslå en könsneutral vaccinering mot HPV.

– Det som är mest akut för svensk del beträffande könsneutral HPV-vaccination är att det helt klart skett en ordentlig trendförändring. För ungefär tio år sedan var det många studier som bara inkluderade cervixcancer (livmoderhalscancer, reds anm) som outcome och studierna hade även helt fel ingångsvärden på vad vaccinen kostade. Numera inkluderar studierna alla HPV-associerade cancerformer och har mer relevanta värden på vad vaccinerna kostar. Varenda studie kommer fram till att det är kostnadseffektivt med en könsneutral vaccinering. Det är alltså inte en fråga om, det råder snarare ingen tvekan om att det en könsneutral HPV-vaccinering vi ska ha i Sverige.

Annons
Annons

HPV-vaccinering förväntas ha direkt effekt på cancerbördan hos män

Sedan 2012 vaccinerars flickor i Sverige mot varianter av HPV som kan orsaka cancer. Folkhälsomyndighetens beslutunderlag om HPV-vaccination av pojkar i det allmänna vaccinationsprogrammet visar att det är hälsoekonomiskt, det vill säga kostnadseffektivit att vaccinera pojkar. Den visar också att både smittspridning och sjukdomsbörda skulle minska.

HPV-virus är relaterat till en betydande sjukdomsbörda hos såväl kvinnor som män.

– Det här är ett viktigt förslag. Det ger oss en möjlighet att förebygga cancer och det är inte så ofta man kan det, säger Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Folkhälsomyndigheten beräknar att 120 fall av cancer per år kan förebyggas, varav hälften bland män, om även pojkar HPV-vaccineras.
Vaccinet förväntas ha direkt effekt på cancerbördan hos män, och då särskilt män som har sex med män, en grupp med stor börda av HPV-relaterad sjukdom och sämre indirekt skydd genom flockeffekt i ett vaccinationsprogram som enbart omfattar flickor.
Folkhälsomyndigheten vill att vaccinet ska ingå i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar. De har skickat förslaget på remiss fram till den 10 september och ska sedan lämna över det till Socialdepartementet.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/juli/folkhalsomyndigheten-foreslar-hpv-vaccin-mot-cancer-aven-till-pojkar/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons