Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Förhoppningen: Kapacitet för 100 000 coronatester i veckan

Folkhälsomyndigheten hoppas att man snart ska kunna öka testkapaciteten för covid-19 till 100 000 prover i veckan, enligt avdelningschef Karin Tegmark Wisell som var med i SVT:s Agenda. 


Publicerad den: 2020-04-06

corona-virus
Annons

– Det tar en viss tid att bygga upp den här kapaciteten, men vår förhoppning är ju att man inom några veckor ska kunna öka förmågan rejält, säger Karin Tegmark Wisell i Agenda.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska testa fler inom vården för att vårdpersonal snabbt ska kunna återgå i tjänst, ifall de tidigare haft symtom till exempel. 

I de laboratorierna som finns har Sverige en kapacitet för 40 000 tester i veckan. Idag tas det ungefär 12 000 till 13 000 prover i veckan. 

Annons
Annons

– Det är också viktigt att man har en överkapacitet i systemet, om det blir fler sjuka. För det är viktigt att tillägga också: De primära målgrupperna för testning, är de som är sjuka och vi måste se till att kapaciteten finns för dem också, säger Karin Tegmark Wisell i Agenda.

Sverige har fler döda än sina grannländer

Kurvan för antalet döda i Sverige är inte riktigt lika brant som i till exempel Italien, men ökningen är snabbare än hos flera av våra grannländer. 

En orsak till det är att Sverige, och även Danmark, ”uppenbarligen fått in smittan hos de äldre”, menar Karin Tegmark Wisell. Vad som mer kan ha orsakat den kraftiga ökningen i Sverige kommer utredas, menar hon. Nu består arbetet i att se vad man kan göra mer för att minska spridning hos riskgrupper. 

Karin Tegmark Wisell uppmanar också vård och omsorg att gå igenom sina rutiner för att se hur bra de fungerar. Hon poängterar vikten av att stanna hemma om man känner sig sjuk, eller känner om man känner att man håller på att bli sjuk. Hon påminner också om att det är viktigt att ha goda hygienrutiner och att hålla avstånd till andra.

Annons
Annons

Karin Tegmark Wisell säger också att vi måste vara beredda på att det kommer bli värre. Däremot vill hon inte sia om hur många människoliv covid-19 kommer skörda i Sverige.

– Men vi tror att det åtminstone kommer kunna fortsätta uppåt i några veckor till innan det planar ut. Vi hoppas ju innerligt att alla de motåtgärder som nu görs ska börja ge effekt. 

    Källor

  • SVT, Agenda - https://www.svtplay.se/video/25935848/agenda/agenda-5-apr-21-15?start=auto

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.