Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Försäljning av antibiotika har minskat kraftigt under coronapandemin

Försäljningen för antibiotika på recept har minskat kraftigt under våren 2020, jämfört med 2019. Det visar en sammanställning från Folkhälsomyndigheten. 


Publicerad den: 2020-06-22

Tabletter-läkemedel-antibiotika-infektion-covid-19
Annons

Stora skillnader syns under april och maj. Försäljningen var 21 procent lägre i maj 2020 jämfört med i maj 2019. Även under januari, februari och mars syns en minskning i försäljningen. 

Störst minskningen ses bland antibiotika som skrivs ut mot luftvägsinfektioner, 46 procent lägre i maj 2020 jämfört med maj 2019. Minskningen gäller i alla åldrar, men allra störst (76 procent ) var den i åldrarna 0 till 6 år.

– Förmodligen beror minskningen på att färre personer söker sjukvård. Den fysiska distanseringen, högre medvetenhet om handhygien och smittskyddsåtgärderna till följd av covid-19-pandemin kan också ha resulterat i färre luftvägsinfektioner, Vendela Wiener, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande. 

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/juni/kraftigt-minskad-forsaljning-av-antibiotika-under-covid-19-pandemin/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.