Nyhet | Infektion

Här är riskområden för fästingsjukdomar

En ny karta i mobilen ringar in riskområden för borrelia och TBE. Till grund för kartan ligger 40 000 insamlade fästingar från cirka 130 platser runt om i Norden.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Inom kort kommer fästingkartor över större delar av Skandinavien – där det är möjligt att direkt i mobilen kunna se i vilka skogar och naturområden det finns en högre risk för borrelia- och TBE-bärande fästingar.

Den insamlade data, som kartan bygger på, inkluderar 40 000 insamlade fästingar från cirka 130 platser runt om i Norden. Därefter sekvenseras fästingarna för ett 20-tal olika sjukdomar de kan bära på och resultaten samkörs med satellitbilder. Därför är det möjligt att ner på en kvadratkilometers upplösning visa var risken färstingbärande smitta är hög.

Till grund för samhällsbyggen

De nya fästingriskkartorna, som ingår i ett EU-finansierade forskningsprojektet, kan även komma att utgöra underlag vid beslut om placering av ett nytt dagis eller en campingplats.

Annons
Annons

– Då är det ju bra att undvika "hotspots" för borrelia eller riskområde för TBE, utan i stället välja en plats där risken är lägre, säger projektledaren och epidemiologen Rene Bödker vid Veterinära institutet vid Danmarks tekniska universitet.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6697665

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons