Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Hepatit B och C – ett globalt folkhälsoproblem

Uppskattningsvis lever var tolfte person i världen med kronisk infektion av hepatit B eller C. WHO har utsett den 28 juli till Världshepatitdagen för att årligen uppmärksamma virala hepatiter som ett folkhälsoproblem.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-07-29

Annons

Hepatitvirusen B och C orsakar leverinflammation och kan övergå i en kronisk infektion. Årligen anmäls närmre 2000 fall av Hepatit B i Sverige. De senaste 10 åren har smittspridningen inom Sverige visat en nedåtgående trend.

Av hepatit C rapporteras cirka 2000 fall varje år och av dessa bedöms 100 – 150 vara nysmittade. Under 2000-talet är den långsiktiga trenden nedåtgående, vilket beror på en minskning av nydiagnostiserade fall bland personer i äldre åldersgrupper. Bland unga ses däremot ingen minskning av infekterade fall. Idag sprids hepatit C i Sverige framförallt bland personer som injicerar droger.

Behandling finns

Annons
Annons

För hepatit B finns det effektivt vaccin som skyddar mot infektion. För hepatit C finns behandling som i många fall kan bota infektion och minska risken för sena komplikationer som levercirrhos eller levercancer.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - http://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2015/juli/en-av-tolv-i-varlden-lever-med-hepatit-b-eller-c/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.