Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

HIV ökar även bland kvinnor

På 80-talet var kvinnornas andel av hiv-smittade i Sverige runt tio procent. Idag har den siffran ökat till 37 procent, skriver Dn.se. På lördag är det World Aids Day. I världen lever cirka 35 miljoner med hiv/aids och över hälften av dessa är kvinnor.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-12-03

Annons

På 80-talet var kvinnornas andel av hiv-smittade i Sverige runt tio procent. Idag har den siffran ökat till 37 procent, skriver Dn.se.

På lördag är det World Aids Day. I världen lever cirka 35 miljoner med hiv/aids och över hälften av dessa är kvinnor. Många av dem har fått sjukdomen för att de haft oskyddat sex med hiv-smittade män, ofta ofrivilligt. Och många av dem bor i Afrika.

Annons
Annons

Men varför har andelen hiv-positiva ökat i Sverige?

– Svår fråga. Det kan bero på att inflyttade kvinnor bär med sig smittan från sitt hemland och att män traditionellt har många fler sexpartner, säger Lars Plantin, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, som om någon månad publicerar en stor aids/hiv-studie över utvecklingen i Sverige 1987—2011.

För precis 30 år sedan skrev TT ”En mystisk och obotlig sjukdom med en dödlighet som överträffar smittkoppornas har börjat sprida sig i USA: Hittills har 800 personer smittats”.

Annons
Annons

Sedan dess har cirka 10 000 svenskar rapporterats till Smittskyddsinstitutet som hiv-infekterade. 6000 lever med hiv idag.

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vaccin-mot-hiv-langt-borta

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons