Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Hög tid för vaccin mot influensa och lunginflammation

Vaccinering mot säsongsinfluensan har dragit igång över hela landet. I vanlig ordning uppmanar Folkhälsomyndigheten alla som är i riskgruppen att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. I samband med vaccinering mot influensa kan personer i riskgruppen även vaccinera sig mot lunginflammation.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-16

Annons

Vaccineringen ökar motståndskraften

Influensavaccinet ger en minskad risk för svår influensasjukdom med upp till 70 procent och risken att få en lunginflammation med 30-50 procent. Influensavaccinet och vaccinet mot lunginflammation (pneumkockvaccinet) är två olika sprutor men kan ges vid samma tillfälle.

– Man ska komma ihåg att det inte är ett hundraprocentigt skydd, men man vet att det blir ett mildrare förlopp för den som trots vaccinering drabbas av influensa eller lunginflammation, säger överläkare Stefan Branth när han besökare programmet Malou efter tio på TV4.

Annons
Annons

Riskgrupperna är följande:

  • 65 år och äldre
  • gravid
  • vuxen eller barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
    – kronisk hjärtsjukdom,
    – kronisk lungsjukdom, till exempel kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och svår astma.
    – andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar och flerfunktionshinder,
    – kronisk leversvikt eller njursvikt,
    – diabetes,
    – tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Gravida ska vaccinera sig efter vecka 16. Överläkare Stefan Branth förklarar att fostret inte tar skada av vaccinet men att mödrar som inte vaccinerar sig kan bli ordentligt sjuka av en typ av influensorna, bland annat i lunginflammation.

”Väl värt att vaccinera sig”

Bakterien pneumokocker är den vanligaste orsaken till att man insjuknar i lunginflammation. Pneumokockbakterier finns huvudsakligen i näsan och svalget, ofta utan att ge symtom, men de kan också orsaka olika sjukdomstillstånd såsom bihåleinflammation och öroninflammation. Pneumokocker kan även orsaka allvarligare infektioner, framför allt lunginflammation.

Annons
Annons

– Det är definitivt värt att vaccinera sig mot pneumokocker och då kan man ta det vaccinet samtidigt, säger Stefan Branth i studion hos Malou.

    Källor

  • TV4.se - http://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio?video_id=3631832

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.