Visad effekt med kontroversiellt influensaläkemedel
Nyhet | Infektion

Visad effekt med kontroversiellt influensaläkemedel

Med antiviralt influensaläkemedel kan äldre och allvarligt sjuka tillfriskna upp till tre dagar tidigare än vad som annars förväntas. För personer utanför denna patientgrupp ger behandlingen dock inte samma resultat. Det framgår av en europeisk studie som gjorts under tre influensasäsonger.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-17
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Äldre, sjukare och patienter med andra samtidiga sjukdomar hade störst nytta av behandlingen, säger Pär-Daniel Sundvall, forskande distriktsläkare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, samt ansvarig för studiens svenska del.

Bromsande och lindrande effekt

Studien som publicerats i The Lancet kommer passande nog i samband med att influensasäsongen nu tagit fart i både Sverige och övriga europa. De influensaläkemedel som studerats  fungerar genom att bromsa upp sjukdomsförloppet  och lindra symtomen, snarare än att bota. 

Kontroversiellt läkemedel

I Sverige rekommenderas behandlingen vid misstänkt influensa hos patienter som tillhör någon riskgrupp så som personer över 65 eller hjärtsjuka. Samtidigt är det sällan som läkemedlet förskrivs i primärvården och har länge setts som kontroversiellt. Orsaken är brist på bevis från oberoende studier av läkemedlets effekt i vanlig primärvård – något som alltså nu den aktuella forskningen kompletterar med.


Annons
Annons

    Källor

  • Göteborgs Universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//influensalakemedel-gor-storst-nytta-hos-svart-sjuka-och-aldre.cid1667999

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons