Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Visad effekt med kontroversiellt influensaläkemedel

Med antiviralt influensaläkemedel kan äldre och allvarligt sjuka tillfriskna upp till tre dagar tidigare än vad som annars förväntas. För personer utanför denna patientgrupp ger behandlingen dock inte samma resultat. Det framgår av en europeisk studie som gjorts under tre influensasäsonger.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-17

Visad effekt med kontroversiellt influensaläkemedel
Annons

– Äldre, sjukare och patienter med andra samtidiga sjukdomar hade störst nytta av behandlingen, säger Pär-Daniel Sundvall, forskande distriktsläkare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, samt ansvarig för studiens svenska del.

Bromsande och lindrande effekt

Studien som publicerats i The Lancet kommer passande nog i samband med att influensasäsongen nu tagit fart i både Sverige och övriga europa. De influensaläkemedel som studerats  fungerar genom att bromsa upp sjukdomsförloppet  och lindra symtomen, snarare än att bota. 

Kontroversiellt läkemedel

I Sverige rekommenderas behandlingen vid misstänkt influensa hos patienter som tillhör någon riskgrupp så som personer över 65 eller hjärtsjuka. Samtidigt är det sällan som läkemedlet förskrivs i primärvården och har länge setts som kontroversiellt. Orsaken är brist på bevis från oberoende studier av läkemedlets effekt i vanlig primärvård – något som alltså nu den aktuella forskningen kompletterar med.


Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Göteborgs Universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//influensalakemedel-gor-storst-nytta-hos-svart-sjuka-och-aldre.cid1667999

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.