Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Influensavaccin på väg att ta slut

Den stora efterfrågan på årets influensavaccin gör att det nu råder brist på läkemedlet runt om i landet, varnar Läkemedelsverket.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-21

Annons

I måndags, den 19 november, restnoterades ett av årets två influensavaccin och det kommer inte komma mer den här säsongen. Även det andra vaccinet som upphandlats kan komma att restnoteras inom kort. Orsaken är en oväntat hög efterfrågan på vaccinet.

LÄS ÄVEN:  Medicinsk översikt om influensa

– Det verkar som att det har gått åt mycket mer vaccin än vad man hade trott. Det verkar inte bara vara i Sverige, utan det ser ut som att det är brist i Europa, säger Charlotta Bergquist, vaccinationssamordnare på Läkemedelsverket, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Prognosen för hur mycket vaccin som kommer gå åt görs av varje landsting. Men årets stora efterfråga var svår att förutse, menar Charlotta Bergquist.

LÄS ÄVEN: Du som läkare kan hjälpa till att övervaka säsongsinfluensan

Det finns idag ingen nationell sammanställning av vaccinlagret i Sverige, vilket gör att det kan finnas vaccin kvar hos enskilda vårdgivare.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER---2018/Stor-efterfragan-pa-influensavaccin-ger-restnotering/
  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/11/20/brist-pa-influensavaccin/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons