
Inrapporterade misstänkta biverkningar efter vaccination mot covid-19
38 misstänkta fall av biverkningar efter vaccination mot covid-19 har rapporterats in till Läkemedelsverket. Många av de misstänkta biverkningarna som rapporterats in är kända, förväntade och milda. Det finns också de biverkningar som bedöms som ”allvarliga” av den som rapporterat in biverkningen.
Sjukvården ska rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. Om man själv fått vaccinet och upplever biverkningar efter vaccinationen kan man också rapportera in dem själv på hos Läkemedelsverket. (Klicka här!) www.lakemedelsverket.se/rapportera
Läkemedelsverket sammanställer inrapporterade misstänkta biverkningar för coronavaccinerna veckovis. Rapporterna kommer ut varje måndag och publiceras på Läkemedelsverkets hemsida.
Viktigt att tänka på är att de inrapporterade biverkningarna just är misstänkta fall. Det betyder alltså nödvändigtvis inte att symtomen beror på vaccinet.
I dagsläget finns inrapporterad data över det vaccin som används i Sverige, det vill säga vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech. Datan kommer uppdateras ständigt och ytterligare godkända vaccin kommer att inkluderas i rapporterna.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
38 personer har fått misstänkta biverkningar
I veckans rapport framgår att Läkemedelsverket hittills utreder 38 inrapporterade fall, dessa fall innehåller totalt 96 misstänkta biverkningar.
Många av biverkningarna är sedan tidigare kända och många av dem är milda. Det är exempelvis lokala symtom vid injektionsstället och symtom som är normala reaktioner som uppkommer då immunförsvaret aktiveras.
– Det är till exempel huvudvärk, lokala reaktioner vid injektionsstället, trötthet, frossa och feber, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket till TT.
Nästan hälften av de misstänkta biverkningarna, 42 stycken, bedöms dock som "allvarliga" av den person som rapporterat in biverkningarna (person inom sjukvården eller privatperson). Vissa av dessa biverkningar är redan kända, men några är sedan tidigare okända.
– Det finns ett fall av anafylaxi, alltså en allvarlig allergisk reaktion. Och det finns också ett fall av akut ansiktsförlamning. Båda två är kända och allvarliga biverkningar, säger Veronica Arthurson, till TT.
Symtom som klassas som allvarliga och okända är alltså biverkningar som sedan tidigare inte kunnat kopplas till vaccinet i studier.
Till TT säger dock Veronica Arthurson att det låter värre än vad det är. Läkemedelsverket har inte sett några kluster av samma typ av några av de okända biverkningarna.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Fyra dödsfall inrapporterade
I Sverige har även fyra dödsfall rapporterats in. Men enligt Läkemedelsverket finns det idag inger misstänkt orsakssamband mellan vaccinet och dödsfallen.
– Samtliga personer är äldre och har någon form av grundsjukdom, säger Veronica Arthurson.
Läkemedelsverket kommer dock gå till botten med vad som exakt orsakat dödsfallen, uppger TT.
– De finns delar i de här fallen som vi inväntar för att kunna få en komplett bild av vad som har hänt, säger Veronica Arthurson till TT.
-
Läkemedelsverket och TT/OMNI - https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/veckovis-sammanstallning-av-inrapporterade-misstankta-biverkningar-for-coronavaccinerna
https://tt.omni.se/fler-misstankta-vaccinbiverkningar-rapporterade/a/mB5mLp
Källor
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Kondylom
Sexuellt överförd infektion med humant papillomvirus (HPV). I Sverige ses en tydlig minskning av kondylom efter införande av HPV-vaccination.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu