Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Kommunerna glömdes bort i beredskapsarbetet inför pandemin

Kommunerna glömdes i många avseenden bort under Sveriges förberedelser för pandemin, vilket kan ha bidragit till fler dödsfall. Det menar flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga i Sveriges regioner, visar en granskning från Sveriges radio. 


Publicerad den: 2020-05-27

Annons

På många håll dröjde det exempelvis saker som skyddsutrustning på plats och även rutiner rörande basal hygien inom äldreomsorgen. Det kan i sin tur varit en bidragande orsak till att smittspridningen på äldreboenden och fler dödsfall, menar Hans Boman som är smittskyddsläkare i Västernorrland, som ekot pratat med. 

Till en början ingick inte heller kommunerna i den nationella lägesbild som gjordes för inventering av beredskapen. Det var först när samhällsspridning blivit konstaterad, i mitten av mars, som Länsstyrelserna började informera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om läget i Sveriges kommuner.

En orsak till att kommunerna hamnade efter i förberedelserna kan ha varit att man till en början bedömde  risken för samhällsspridning som låg, det menar i alla fall flera smittskyddsläkare som Ekot pratat med. 

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Ekot, Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7481681

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.