Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Kunskapen om hiv varierar kraftigt

Det är fortfarande många som inte känner till att smittorisken från personer med hiv är minimal med dagens effektiva behandling. Det visar Folkhälsomyndighetens nya undersökning "Hiv i Sverige 2016" som drygt 11 000 personer har besvarat. 


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-01

Annons

– De flesta vet att hiv kan överföras med blod eller vid sexuella kontakter. Många vet också att kondom är ett säkert skydd. Men nästan hälften av de unga upp till 24 år tycker inte att de har tillräckliga kunskaper, eller är osäkra på sina kunskaper om hiv och andra könssjukdomar, säger Louise Mannheimer, enhetschefen på Folkhälsomyndigheten.

Det framkom i en rapport från myndigheten inför Världsaidsdagen, som också visar att det fortfarande finns en rädsla och fördomar kring personer som lever med hiv. Det visar att kunskapen om hur obehandlad hiv överförs behöver fortsätta att spridas i samhället, liksom att effektiv behandling av hiv gör att smittsamheten blir minimal.

Annons
Annons

Majoriteten är positiva till självtest för hiv

Närmare 40 procent av de tillfrågade har hivtestat sig en eller flera gånger och fyra av fem kan tänka sig att ta ett självtest för hiv i framtiden, förutsatt att testet är tillförlitligt.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/november/infor-varldsaidsdagen---varierande-kunskap-om-hiv-i-ny-undersokning/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons