Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Läkare – hjälp till att ha koll på influensan

Folkhälsomyndigheten följer influensans spridning i befolkningen. Inför årets säsong söker myndigheten fler läkare inom öppenvården som vill hjälpa till genom att ta näsprov på patienter med influensaliknande sjukdom.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-19

Annons

En metod som Fölkhälsomyndigheten använder sig av för att följa influensan är så kallad sentinelprovtagning, då ett enkelt näsprov tas på patienter med influensaliknande sjukdom. Provet skickas till Folkhälsomyndigheten som analyserar provet kostnadsfritt.

Sentinelprovtagningen används sedan till att fastställa hur många av patienterna som verkligen har influensa, vilka influensatyper som cirkulerar, om cirkulerande virus liknar dem som säsongens vaccin skyddar mot och om det finns resistens mot antivirala läkemedel - värdefull kunskap när det kommer till prognoserna kring epidemins utveckling och rekommendationerna kring den praktiska handläggningen av patienter.

Annons
Annons

Nu söker myndigheten fler sentinelläkare. Alla mottagningar eller enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner är välkomna att anmäla sig, skriver de i ett pressmedelande.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/september/lakare-hjalp-oss-att-ha-koll-pa-influensan/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.