Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Läkemedelsverket förbjuder två självtester för covid-19

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten tidigare avrått från användning av självtester för covid-19, då det inte funnits tillräcklig information om hur exakta testerna är på att diagnostisera covid-19-infektion. Nu förbjuder också Läkemedelsverket försäljning av två självtester för covid-19.Läkemedelsverket förbjuder två självtester för covid-19


Publicerad den: 2020-03-25

corona-virus
Annons

”Ett självtest kan på grund av låg känslighet, liksom om det är taget i fel fas i infektionsförloppet, visa att du inte har covid-19 trots att du i själva verket har det. I nuläget är informationen om självtesternas exakthet och känslighet begränsad, och det finns inga publicerade fakta kring hur bra självtester fungerar för att diagnostisera covid-19-infektion”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

 Nu har Läkemedelsverket beslutat om marknadsförbud mot två självtester för covid-19 som har marknadsförts i Sverige. 

 Självtesterna förbjuds då försäljare och tillverkare inte kunnat visa tillräcklig dokumentation på  produkternas säkerhet och prestanda. Självtesters användbarhet och lämplighet för att användas av lekmän ska granskas och certifieras av ett oberoende granskningsföretag, så kallat ”anmält organ”. För de två självtesterna som nu förbjuds saknas bland annat giltiga certifikat från anmält organ.

Annons
Annons

De båda produkterna har sålts av företagen ZandCell AB respektive Dental Clinic Sweden.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/lakemedelsverket-forbjuder-tva-sjalvtester-for-covid-19

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.