Nyhet | Infektion

Landstingen tvekar till att ge ut förebyggande behandling mot hiv

Personer med hög risk för hiv kan få förebyggande behandling med preexpositionsprofylax, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Men landstingen är tveksamma till om de vill betala medicinen till friska individer. Det rapporterar Svenska Dagbladet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I somras slog Folkhälsomyndigheten fast att riskgrupperna för hiv bör få behandling med preexpositionsprofylax, PrEP. Det är främst män som har sex med män och redan haft minst två infektioner av klamydia eller andra könssjukdomar som löper hög risk att drabbas.

Annons
Annons

– Vi tycker att det är bra med PrEP för att det fungerar. Det har visat sig att vara en väldigt effektiv metod för att förebygga hiv, säger Cal Orre, sakkunnig för hälsa och hiv-prevention på RFSL, till SvD.

Men trots Folkhälsomyndighetens riktlinjer skrivs medicinen av ekonomiska skäl inte ut i alla landsting.

Risk att andra sexuellt överförbara infektioner ökar

I takt med att rädslan för hiv minskar använder färre kondom vilket ökar risken för andra sexuellt överförbara infektioner. Till exempel har antalet fall av gonorré och syfilis blivit fler och risken finns att preexpositionsprofylax kan minska kondomanvändningen ytterligare. Något som gör att patienter som behandlas med PrEP var tredje månad ska testa sig mot både hiv och andra könssjukdomar.

Trots att själva medicinen sjunkit i pris innebär dock testerna och rådgivningen kostnader för landstingen.

– Men det är en väldigt stor besparing för individen och samhället om man kan undvika att människor får hiv, säger Cal Orre.

Annons
Annons

    Källor

  • Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/landstingen-tvekar-att-ge-ut-medicin-mot-hiv-till-friska

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons