Nyhet | Infektion

Lovande resultat för nytt medel mot resistent gonorré

Nu har brittiska forskare identifierat en ny sorts antibiotika, clostioamid, som verkar bita på den resistenta gonorrébakterien. Forskningen är publicerad i tidskriften Antimicrobial Agents and Chemotherapy.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Obehandlad gonorré kan bland annat leda till sterilitet och om sjukdomen överförs från moder till barn under förlossningen kan det leda till att barnet blir blid. I Sverige existerade knappt gonorrén i mitten av nittiotalet men under de senaste åren har smittan blivit vanligare för varje år.

Gonorré är en av de bakterier där resistens mot befintliga antibiotika ökar och på flera platser i världen finns nu stammar som inga läkemedel biter på. Därför är gonorré nu en av de sjukdomar som enligt Världshälsoorganisationen bör prioriteras inom forskningen.

Det senaste framsteget gjordes av forskare i Storbritannien. Forskningsresultatet talar för en ny sorts antibiotika, clostioamid, som de resistenta gonorrébakterierna inte står emot.

Annons
Annons

Källa: Victoria F Miari et al. In vitro susceptibility to closthioamide among clinical and reference strains of Neisseria gonorrhoeae. Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 2017; AAC.00929-17. DOI: 10.1128/AAC.00929-17

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons