Nyhet | Infektion

Mindre undersökning om immunitet för covid-19 ska göras i skolmiljö

Folkhälsomyndigheten ska tillsammans med Sachsska barn-och ungdomssjukhuset i Stockholm, samt forskare och läkare från Astrid Lindgrens barnsjukhus, göra en mindre undersökning rörande immunitet för covid-19 hos barn, unga och skolpersonal.


Publicerad den: 2020-11-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Mindre undersökning om immunitet för covid-19 ska göras i skolmiljö
Annons

Undersökningen som ska göras är en så kallad pilotundersökning där man i första hand kommer att testa metoder och genomförande, och därför görs undersökningen i en mindre skala. Undersökningen kommer därför heller inte kunna ge några representativa svar över exempelvis skillnader mellan åldrar. I framtiden kan det dock komma att bli en större undersökning .

– Vi vill pröva en metod för att lära oss mer om immunsvaret för viruset SARS-Cov-2 hos barn och unga och hos vuxna som arbetar nära dem, säger Lina Schollin Ask, utredare på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Under pilotundersökningen kommer blodprover samlas in från cirka 200 personer som vill delta i undersökningen. Gruppen kommer bestå av barn mellan 7–18 år och även vuxna från skolpersonalen. Två grundskolor och två gymnasieskolor i Stockholm kommer att delta. Genom blodproverna ska sedan både antikroppssvar och T-cellsimmunitet mot covid-19 analyseras. Analyserna görs av Folkhälsomyndigheten, som nu utvecklar metoder för att undersöka T-cellsimmunitet för coronaviruset SARS-Cov-2.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/folkhalsomyndigheten-gor-pilotundersokning-om-immunitet-for-covid-19-i-skolmiljo/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons