Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Misstänkt mässlingsutbrott utreds

I helgen rapporterades ännu ett fall av mässling på kort tid. Föräldrar uppmanas nu till att vaccinera sina barn samt ringa sjukhuset innan de beger sig till vårdinrättningar vid misstänka mässling-symtom.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-13

Annons

Mässling är en av de mer smittsamma virussjukdomar man känner till och orsakas av ett virus som kallas morbillivirus.

Bara under de två senaste månaderna har sju personer insjuknat i ovanliga smittsjukdomen mässling - samtliga boende i Stockholm. Och i helgen var det dags för ännu ett. 

Smittan överförs via droppsmitta, och även om den sjuke isoleras kan sjukdomen spridas från rum till rum. Alla som inte drabbats av sjukdomen tidigare kan smittas. Ett undantag är spädbarn upp till fyra månaders ålder, som skyddas av moderns antikroppar om hon tidigare haft sjukdomen.

Annons
Annons

Allvarligt och smärtsamt för små barn 

För små barn kan det vara både smärtsamt och farligt med mässling, så det höga antalet rapporterade sjukdomsfall på så kort tid har nu fått smittskyddsläkare att starta en utredning för att utesluta större spridning.

Både vuxna och barn har smittats 

Hittills har sju fall rapporterats sedan januari - två vuxna och fem barn. Förutom att man just nu arbetar med att spåra spridningen uppmanar smittskyddsläkarna dessutom alla föräldrar att vaccinera sina barn mot viruset, då de kan leda till allvarliga följdinfektioner. 

 

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter/Vetenskap - http://www.svt.se/nyheter/inrikes/misstankt-masslingsutbrott-utreds

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons