Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nedgradering av svininfluensan (H1N1)

Världshälsoorganisationen WHO har nu låtit meddela att den så kallade svininfluensan, H1N1, inte längre ska betecknas som en pandemi.
Annons

Världshälsoorganisationen WHO har nu låtit meddela att den så kallade svininfluensan, H1N1, inte längre ska betecknas som en pandemi. Nedgraderingen av H1N1-viruset följer de rekommendationer som flera olika experter pekat på, rapporterar Ekot. Enligt WHO: s chef Margaret Chan har viruset i stort sett nu haft sin gång, men påpekar samtidigt att H1N1 kommer att återkomma som en årlig influensa även framöver. Vaccinet mot viruset ska fortfarande användas för att skydda särskilda riskgrupper, menar Margaret Chan.

Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger till Ekot att viruset börjar likna allt mer en vanlig influensa.
– Viruset håller på att ändra sig så att effekten av det mer liknar en årlig influensa. Det betyder inte att faran är helt över. Det kan fortfarande bli mindre utbrott här och där över världen och att de grupper som är mest utsatta kan komma att behöva skyddas med vaccin för att man inte ska få onödig sjukdom. Men den del av pandemin där många människor blir sjuka samtidigt är över, säger han till Ekot.

Annons
Annons

Det var i april år 2009 som det första stora utbrottet av svininfluensan kom i Mexiko.

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3911724

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.