Nyhet | Infektion

Nu kan fler hepatit C-patienter få behandling

Trots lanseringen av nya läkemedel mot hepatit C står en majoritet utan behandling. Men de generiska versionerna sjunker i pris och Läkare Utan Gränser uppmaningar nu länder att göra allt i sin makt för att få tillgång till dessa så att fler kan få tillgång till behandling.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I ledningar av WHO och World Hepatitis Alliance (WHA) hölls en internationell konferens första veckan i november. Där samlades hälsoministrar från flera länder för att ta ett samlat grepp i att förbättra behandlingen av hepatitsjukdomar och hitta lösningar för att behandla de 71 miljoner människor som lider av kronisk hepatit C. Det skriver Läkare Utan Gränser i ett pressmeddelande.

– Vilken nytta gör effektiva läkemedel om de är oåtkomliga för de personer och länder som behöver dem? säger Jessica Burry, farmaceut på Läkare Utan Gränsers Access-kampanj.

Idag finns effektiva läkemedel som kan bota hepatit C men de höga priserna gör att det i många länder bara är de allra sjukaste som får behandling. I pressmeddelandet skriver den humantitär organisationen att den kostsamma behandlingen sätter hård press även på sjukvårdssystemen i höginkomstländer. Därför har Läkare Utan Gränser sedan 2015 köpt in generiska läkemedel till ett pris som gör det möjligt att vårda fler sjuka. Nu uppmanar de länder att göra allt i sin makt för att få tillgång till dessa.

Annons
Annons

Informationskampanj om hepatit C i Sverige

I samband med European HIV-Hepatitis Testing Week genomför Riksföreningen Hepatit C en informationskampanj på Centralstationen i Stockholm nu till helgen. Syftet är att sprida kunskap om hepatit C och vikten av att behandla sjukdomen, menar Suzanne Borén Andersson, ordförande i föreningen.

– Vi kommer även diskutera med såväl politiker, medier och förbipasserande om att Sverige idag inte gör tillräckligt för hepatit C-sjuka, säger hon.

 

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons