Nyhet | Infektion

Nu släpps årsrapporten om anmälningspliktiga sjukdomar

Antalet fall av campylobacter och tarmbakterier med ESBL-CARBA har ökat samtidigt som hepatit B och tuberkulos har minskat något. Det visar Folkhälsomyndighetens rapport för 2016 om de anmälningspliktiga sjukdomarna i Sverige.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Tanken är att publicera sådana här rapporter årligen och på så sätt bygga upp en samlad kunskapsbank för anmälningspliktiga sjukdomar i Sverige. Vi tror att det kan vara värdefullt inte bara för personal inom vården, utan också för andra som av olika skäl är intresserade av att följa en eller flera sjukdomars utveckling över tid, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

I rapporten hittar du kommenterande texter om bland annat förekomsten av anmälda fall, trender och eventuella utbrott, liksom analys och bedömning av den aktuella sjukdomens utveckling. Statistiken från 2016 års rapport, som släpptes i veckan, visar bland annat att antalet fall av infektion med campylobacter ökade kraftigt. Något som enligt Folkhälsomyndigheten torde bero på att fler smittas av färsk rå kyckling producerad i Sverige. Vidare visar rapporten på en ökning av särskilt resistenta tarmbakterier som producerar ESBL-CARBA.

Jämfört med året innan sågs en minskning av antalet rapporterade fall av hepatit B och tuberkulos under 2016, vilket myndigheten förklarar med att färre människor sökte asyl i Sverige från länder där infektionssjukdomarna är vanligare än här.

Annons
Annons

Ta del av årsrapporten från 2016 här.

 

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/maj/anmalningspliktiga-sjukdomar-i-sverige-2016-arsrapporter/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons