Nyhet | Infektion

Ny forskning om orsaken bakom vinterkräksjukan

Det råder högsäsong för vinterkräksjuka men varför infektionen sprids under just vintermånaderna har varit oklart. Men ett forskarteam vid Lunds tekniska högskola kan sitta på svaret.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Vinterkräksjuka drabbar uppskattningsvis en halv miljard människor globalt varje år. För cirka 200 000 av dem leder sjukdomen till död. Vinterkräksjukan har varit ett problem länge men orsaken till att den inträffar under vintern är inte definierat. Men nu visar en forskargrupp i vid Lunds tekniska högskola att det finns ett samband mellan vinterkräkssjuka och luftfuktighet.

– På vintern får vi mindre soljus, vi är lite tröttare och det är lite torrare luft. Kroppen blir då mer mottaglig för virus och vi får torrare slemhinnor och sänkt immunförsvar, säger Jakob Löndahl, docent inom ergonomi och aerosolteknolog, till Svt.

Sprids inomhus

– Viruset sprids främst inomhus där människor vistas större delen av sin tid. Torrare luft inomhus under vintern i kombination med avsaknaden av solljus påverkar överlevnaden hos en del smittämnen. Vi misstänker att vinterkräksjukan sprids åtminstone delvis via luft och att luftfuktigheten kan vara en viktig faktor som förklarar ökad spridning vintertid, säger Jakob Löndahl och poängterar att det krävs mer forskning om luftsmitta.

Läs även: Medicinsk översikt om vinterkräksjuka (calicivirus gastroenterit)

Annons
Annons

    Källor

  • Svt - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ny-forskning-om-vinterkraksjuka

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons