Nyhet | Infektion

Nytt infektionstest ska minska resistensutveckling

På tre svenska sjukhus prövas nu ett snabbtest som ska avgöra vilken bakterie som ligger bakom en viss infektion. På så sätt är det möjligt att se vilka mediciner som inte kommer bita på bakterien och därmed minska överanvändningen av antibiotika. Det rapporterar Sveriges Radio.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Utvecklingen av nya antibiotika går långsamt. Delvis på grund av att det är svårt för läkemedelsföretag att få lönsamhet i sådan satsning då preparaten ska användas så lite som möjligt. Därför satsas det nu på tester för att snabbare kunna ställa diagnos och spåra bakterier med antibiotikaresistens.

Detta är möjligt genom en IT-tjänst på internet, så kallad molntjänst, som bearbetar de stora datamängder som genereras i analysen. För närvarande testas tekniken i ett Vinnova-projekt på Sahlgrenska sjukhuset, Karolinska sjukhuset och Universitetssjukhuset i Örebro.


Mer om antibiotikaresistens

  • Enbart i Europa dör 25 000 personer varje år av resistenta bakterier och beräknas kosta den europeiska hälsovården 1,5 miljarder Euro.
  • Nya beräkningar visar att bakterier kommer att ligga bakom ytterligare 10 miljoner dödsfall globalt fram till 2050 och kosta världsekonomin upp till 100 biljoner USD.
  • Ur ett internationellt perspektiv ser antibiotikaresistensläget mycket bra ut i Sverige jämfört med i övriga delar av världen.

 

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6870373

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons