Nyhet | Infektion

Nytt register ska identifiera biverkningar av vaccin

När ett vaccin mot coronaviruset blir tillgängligt för svenskarna kommer ett nationellt vaccinregister att upprättas. Syftet är att snabbare kunna upptäcka eventuella och ovanliga biverkningar. Det rapporterar Sveriges Radio.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-11-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I ett nytt register, som Läkemedelsverket har ansvar för, kommer information om vilka som vaccinerats med vilket vaccin och eventuella biverkningar att sammanställas. På så sätt är det möjligt att identifiera biverkningar av ett coronavaccin i ett tidigt skede, till skillnad från när vaccinet Pandemrix användes mot svininfluensan. Då hade myndigheterna ingen kännedom om vem som fått vaccin och vid vilket tillfälle, vilket gjorde att det tog lång tid att koppla ihop de närmare 500 fall av narkolepsi, som var en biverkan av det vaccinet.

Dock finns det ingen garanti för att en liknande situation kring ovanliga biverkningar inte ska uppstå igen.

– Vi kan inte, vid ett godkännande när man har några tusen patienter, utesluta att det skulle kunna hända någonting när man vaccinerat en miljon personer. Det är en omöjlighet att göra på förhand, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Sveriges vaccinstrategi mot covid-19

Annons
Annons

Samtidigt menar hon att man måste väga nyttan av vaccinet med risken för sjukdomen. Allvarlig covid-19 kan vara värre än eventuella biverkningar.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7589500

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons