Nytt vaccin till barn
Regeringen har fattat beslutet att införa vaccinationer mot rotavirus i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Samtidigt fick vaccination mot hepatit B avslag för att ingå i programmet – något som Folkhälsomyndigheten ifrågasätter.
Flera län och regioner erbjuder redan föräldrar att vaccinera sina barn mot rotavirus, men idag är detta inget krav. I regeringens budgetförslag för 2018 avser de att införa vaccination mot rotavirus i det nationella vaccinationsprogrammet för barn.
Vaccination mot hepatit B har regeringen dock tagit beslut om att det inte ska ingå. Orsaken är att det inte skulle vara kostnadseffektiv. Men i praktiken erbjuds redan vaccination mot hepatit B till spädbarn i hela landet sedan 2016, skriver Folkhälsomyndigheten, som rekommenderar vaccination mot hepatit B.
– Vi ser positivt på att nu alltfler vaccineras redan som små barn eftersom det stärker skyddet för personer i de utpekade riskgrupperna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på myndigheten.
Väntar på beslut om ytterligare vaccinationer
Förutom hepatit B handlar det om vaccin mot influensa, pneumokocker och tuberkulos, som Folkhälsomyndigheten har föreslagit borde ingå i det allmänna nationella vaccinationsprogrammet. Förslaget är under beredning.
Vidare har myndigheten utrett huruvida HPV-vaccin till pojkar ska ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Bedömningen är att vaccinationen uppfyller smittskyddslagens kriterier för införandet, något som kommer presenteras i en slutversionen som ska skickas till regeringen.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/september/regeringens-beslut-om-nationella-vaccinationsprogram/
Källor
-
Hepatit C-infektion
Hepatit C delas upp i akut hepatit C-infektion och kronisk hepatit C-infektion. Om sjukdomsduration mer än sex månader, bedöms infektionen vara kronisk.
-
Håll koll på säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Vilken influensa kommer dominera 2018? I fjol fungerade inte vaccinet optimalt – hur ska man förhindra att samma sak händer även i år? Här berättar Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, mer om säsongsinfluensan. Du som läkare kan hjälpa till att övervaka sjukdomen.
-
Kongressrapport från nordisk hiv- och hepatitkonferens
Råder det en generell stigmatisering vid smittsamma infektioner? Kan probiotika påverka immunsvaret hos patienter med hiv? Vilka HPV-genotyper återfinns hos hiv-infekterade? Är hepatit E-virus orsak till pankreatit? Dessa frågor berörs under årets Nordiska HIV och Hepatit konferens, som professor Anders Sönnerborg bevakar.
-
Patientfall: Man med ömmande knöl på halsen
Orsaken till knöl på halsen varierar och risken för att det är cancer ökar betydligt med stigande ålder. Patienterna har ofta läst tvärsäkra påståenden på nätet om att ”cancerknölar inte gör ont”, vilket de alltså kan göra. Här kan du ta del av ett patientfall om knöl på halsen.
-
Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker har smittskyddsläkaren Anders Nystedt, tillsammans med kollegor, tagit saken i egna händer.
-
Gonorré
Under 2017 anmäldes 2 533 fall av gonorré i Sverige. Sjukdomen ger symtom såsom sveda vid vattenkastning och gul, mukopurulent flytning från urinröret. Asymtomatisk infektion är vanlig hos kvinnor.
-
Förkylning
Virusinfektion i slemhinnor i övre luftvägar där symtom som halsont, nästäppa, snuva, hosta och lätt feber är vanliga. God handhygien skyddar.
-
Förebygga ohälsa hos äldre - insatser saknas
Precis som de allra yngsta har äldre personer över 65 år sämre immunförsvar och löper högre risk för att drabbas av komplikationer vid sjukdom. När ska ett nationellt vaccinationsprogram för riskgruppen äldre införas?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu