Nyhet | Infektion

Nytt vaccin till barn

Regeringen har fattat beslutet att införa vaccinationer mot rotavirus i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Samtidigt fick vaccination mot hepatit B avslag för att ingå i programmet – något som Folkhälsomyndigheten ifrågasätter.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Flera län och regioner erbjuder redan föräldrar att vaccinera sina barn mot rotavirus, men idag är detta inget krav. I regeringens budgetförslag för 2018 avser de att införa vaccination mot rotavirus i det nationella vaccinationsprogrammet för barn.

Vaccination mot hepatit B har regeringen dock tagit beslut om att det inte ska ingå. Orsaken är att det inte skulle vara kostnadseffektiv. Men i praktiken erbjuds redan vaccination mot hepatit B till spädbarn i hela landet sedan 2016, skriver Folkhälsomyndigheten, som rekommenderar vaccination mot hepatit B.

– Vi ser positivt på att nu alltfler vaccineras redan som små barn eftersom det stärker skyddet för personer i de utpekade riskgrupperna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på myndigheten.

Annons
Annons

Väntar på beslut om ytterligare vaccinationer

Förutom hepatit B handlar det om vaccin mot influensa, pneumokocker och tuberkulos, som Folkhälsomyndigheten har föreslagit borde ingå i det allmänna nationella vaccinationsprogrammet. Förslaget är under beredning.

Vidare har myndigheten utrett huruvida HPV-vaccin till pojkar ska ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Bedömningen är att vaccinationen uppfyller smittskyddslagens kriterier för införandet, något som kommer presenteras i en slutversionen som ska skickas till regeringen.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/september/regeringens-beslut-om-nationella-vaccinationsprogram/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons