Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Pojkar kan behöva HPV-vaccin

Varje år drabbas närmare 150 män av peniscancer i Sverige. Nu visar forskning att HPV-viruset, som orsakar livmoderhalscancer hos kvinnor, även förekommer i de flesta fall av peniscancer.

Publicerad den: 2014-10-20

Annons

Peniscancer är en ovanlig form av cancer, men drabbar ungefär 150 män om året. Nu har forskare vid Örebro universitet undersökt sambandet mellan Human Papillomavirus (HPV), som orsakar livmoderhalscancer hos kvinnor, och peniscancer. Då såg man att viruset ofta förekom hos män som drabbats av cancerformen. Något som väcker frågan om även pojkar ska vaccineras mot HPV i framtiden. I dag vaccineras alla flickor i årskurs 6 mot två typer av viruset.

– Förekomsten av de två vanligaste cancerframkallande HPV-typerna, som kan förebyggas med vaccin, är i vår studie lika hög som för livmoderhalscancer. Det är alltså potentiellt möjligt att undvika en majoritet av peniscancerfallen genom vaccinering, säger Peter Kirrander som skrivit en doktorsavhandling i kirurgi vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.

Annons
Annons

Han har undersökt sambandet mellan peniscancer och HPV, men även behandlingsmetoder och risken för återfall. De flesta män som drabbas av peniscancer kan botas, men behandlingen kan påverka både livskvalitet och sexualitet.

 – Vi har undersökt hur risken för återfall påverkas om man undviker de behandlingar som medför störst lidande. Det kan innebära att man istället för att amputera använder till exempel laserteknik, säger Peter Kirrander i pressmeddelandet.

    Källor

  • Örebro universitet - http://www.oru.se/Nyheter/Forskningsnyheter/Forskningsnyhet/HPV-vaccin-aven-for-pojkar/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons