Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Regelbunden träning minskar risk för förkylning

En bland de bästa sätten att undvika förkylning är att träna. Enligt ny forskning ger träning färre och mildare förkylning, rapporterar nyhetsbyrån TT
Annons

En bland de bästa sätten att undvika förkylning är att träna. Enligt ny forskning ger träning färre och mildare förkylning, rapporterar nyhetsbyrån TT. Det är en grupp amerikanska forskare som kommit fram till detta samband då de låtit drygt 1 000 personer rapportera in hur mycket de motionerade och hur ofta de var sjuka under en tolvveckorsperiod.

Studieresultaten talar sitt tydliga språk. De som motionerade minst fem gånger i veckan hade nästan hälften så många sjukdagar som de som rörde sig minst. Dessutom var de förkylningar som de råkade ut för mildare.

Annons
Annons

Liknande studier har gjorts i Sverige och Carl Johan Sundberg, docent vid Karolinska Institutet är inte förvånad över de nya studieresultaten, som publiceras i British Journal of Sports Medicine.

– Vi har gjort en svensk studie som visar samma sak. Fysisk aktivitet tycks vara ett starkt skydd. Det är generellt oerhört hälsobringande – det sänker blodtrycket, stärker hjärtat, förbättrar blodsockerkontrollen och förbättrar som det tycks även immunförsvaret, säger han till TT.

Vissa aktiviteter rekommenderas mer än andra. Enligt forskarna är såväl simning som löpning väldigt bra.

Annons
Annons

– Man ska ägna sig åt aktiviteter som får upp pulsen. Det kan också vara raska promenader, stavgång, cykling eller trädgårdsarbete, säger Carl Johan Sundberg.

Rekommenderat dos fysisk aktivitet är minst en halvtimme per dag.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/motion-haller-forkylningar-borta-1.1200856

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons