Regeringen förbereder för att kunna stänga verksamheter vid en tredje våg
Regeringen förbereder sig nu för att kunna stänga ner flera olika verksamheter om Sverige skulle drabbas av en tredje våg. Det skulle exempelvis kunna innebära stängning av varuhus, gym, temaparker och butiker. Det meddelade socialminister och kultur- och idrottsminister under en presskonferens.

Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Under onsdagen (17 februari) skickades en remiss om en utvidgad nedstängningsförordning som genom ett regeringsbeslut skulle möjliggöra en mer omfattande nedstängning i det svenska samhället, det meddelade socialministern Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP)under en presskonferens.
– Den sjunkande smittspridningen har avstannat. Det är oroväckande. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, säger Lena Hallengren.
Exakt vad som krävs för att dessa verksamheter ska stängas ner är dock ännu oklart. Men socialministern menar att det kan bli aktuellt att stänga ner delar av landet.
Ett annat förslag som regeringen har är att kommunerna ska få befogenhet att besluta om förbud mot att vistas på platser där det kan finnas en risk för trängsel.
Maxgräns för deltagare bestäms utifrån olika faktorer
Andra förslag gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Bland annat vill regeringen att man ska kunna begränsa antalet deltagare på ett säkert sätt utifrån smittskyddssynpunkt. Men antalet deltagare ska kunna variera beroende på hur tillställningen är anordnad och vilka förutsättningar som finns.
Maxgränsen för deltagare föreslås därför bestämmas utifrån olika faktorer, såsom om tillställningen är inomhus, inomhus med sittplatser, utomhus eller om det är ett motionslopp eller idrottstävling.
– Istället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar så skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger kulturminister Amanda Lind (MP).
Konsthallar och museer rekommenderas också att öppna på säkert sätt, genom att förhålla sig till samma regler som butiker och gym (från 11 mars).
Nöjesparker, djurparker och temaparker föreslås istället omfattas av ett mer övergripande regelverk.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
- Sveriges radio - https://sverigesradio.se/artikel/nya-restriktioner-vantar-infor-en-tredje-vag
- SVT - https://www.svt.se/kultur/nya-atgarder-gallerior-gym-och-restauranger-kan-stanga
- Regeringen - https://www.regeringen.se/
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.