Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Regeringen förbereder för att kunna stänga verksamheter vid en tredje våg

Regeringen förbereder sig nu för att kunna stänga ner flera olika verksamheter om Sverige skulle drabbas av en tredje våg. Det skulle exempelvis kunna innebära stängning av varuhus, gym, temaparker och butiker. Det meddelade socialminister och kultur- och idrottsminister under en presskonferens. 


Publicerad den: 2021-02-17

Regeringen förbereder för att kunna stänga verksamheter vid en tredje våg
Annons

Under onsdagen (17 februari) skickades en remiss om en utvidgad nedstängningsförordning som genom ett regeringsbeslut skulle möjliggöra en mer omfattande nedstängning i det svenska samhället, det meddelade socialministern Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP)under en presskonferens. 

– Den sjunkande smittspridningen har avstannat. Det är oroväckande. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, säger Lena Hallengren. 

Exakt vad som krävs för att dessa verksamheter ska stängas ner är dock ännu oklart. Men socialministern menar att det kan bli aktuellt att stänga ner delar av landet. 

Annons
Annons

Ett annat förslag som regeringen har är att kommunerna ska få befogenhet att besluta om förbud mot att vistas på platser där det kan finnas en risk för trängsel. 

Maxgräns för deltagare bestäms utifrån olika faktorer

Andra förslag gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Bland annat vill regeringen att man ska kunna begränsa antalet deltagare på ett säkert sätt utifrån smittskyddssynpunkt. Men antalet deltagare ska kunna variera beroende på hur tillställningen är anordnad och vilka förutsättningar som finns.

Maxgränsen för deltagare föreslås därför bestämmas utifrån olika faktorer, såsom om tillställningen är inomhus, inomhus med sittplatser, utomhus eller om det är ett motionslopp eller idrottstävling.

– Istället för en fast gräns för alla sammankomster och offentliga tillställningar så skulle det finnas möjlighet att ta emot lite mer publik om man anvisar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Annons
Annons

Konsthallar och museer rekommenderas också att öppna på säkert sätt, genom att förhålla sig till samma regler som butiker och gym (från 11 mars). 

Nöjesparker, djurparker och temaparker föreslås istället omfattas av ett mer övergripande regelverk.

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/artikel/nya-restriktioner-vantar-infor-en-tredje-vag
  • SVT - https://www.svt.se/kultur/nya-atgarder-gallerior-gym-och-restauranger-kan-stanga
  • Regeringen - https://www.regeringen.se/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.