Rekordmånga fall av TBE
Antalet fall av TBE ökar med rekordfart i Sverige. ”Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom”, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.
Förra året anmäldes 391 fall av virussmittan TBE i Sverige, vilket är en ökning på 64 procent jämfört med 2016.
– Vi har haft en ökande trend länge men det blev mer än den förväntade trenden. Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.
Varför fallen har ökat är oklart och enligt Marika Hjertqvist brukar antalet smittade variera från år till år. Men det är troligt att det är en kombination av olika faktorer som antalet smittade fästingar och värddjur, vegetationsperiodens längd och vädret.
Symtom: Huvudvärk, trötthet och feber
TBE sprids via fästingbett och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.
Det tar cirka 7–10 dagar (i undantagsfall upp till 28 dagar) från smitta tills sjukdomen bryter ut. Då kan man få symtom som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Denna fas av sjukdomen TBE varar cirka fyra dygn och det är under denna period TBE-viruset kan påvisas i blodet.
Hos flertalet av de infekterade följer därefter cirka fyra till åtta dygn utan symtom, sedan insjuknar runt 20–30 procent igen med tecken på infektion i det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg). Övriga patienter tillfrisknar.
Insjuknandets två faser är ett typiskt kännetecken för TBE. Förloppet präglas av inflammationen i hjärnan eller hjärnhinnorna med dessa symtom: svår huvudvärk, hög feber, yrsel, ljuskänslighet och kraftig allmänpåverkan. Man kan också drabbas av talrubbningar, koncentrations- och minnesstörningar samt rörelsesvårigheter. Hos en tiondel av TBE-fallen förekommer förlamningar.
Så förebygger du TBE
Den förebyggande åtgärd mot TBE-infektion som finns är vaccination. Två vaccin finns registrerade, och skyddseffekten anges till cirka 95 procent efter två doser och 98 procent efter genomgången grundvaccinering med tre doser. Vaccinationen tolereras väl.
- Göteborgsposten/TT - http://www.gp.se/nyheter/sverige/fler-fall-av-tbe-%C3%A4n-n%C3%A5gonsin-tidigare-1.5595566
Källor
-
Hepatit C-infektion
Hepatit C delas upp i akut hepatit C-infektion och kronisk hepatit C-infektion. Om sjukdomsduration mer än sex månader, bedöms infektionen vara kronisk.
-
Körtelfeber (mononucleos)
Körtelfeber orsakas av ett virus tillhörande herpesgruppen. I USA kallas sjukdomen ”Kissing disease” eftersom det finns en viss översjuklighet i tonåren då det avancerade kyssandet kulminerar och erbjuder en mycket effektiv smittväg.
-
Två av tre osäkra på om de tillhör riskgruppen för lunginflammation
Av alla svenskar som drabbas av samhällsförvärvad pneumoni behöver 20–40 procent sjukhusvård. Något som i många fall skulle kunna förhindras men allmänhetens kunskap om sjukdomen är begränsad, enligt en ny undersökning.
-
Hosta
Hosta är det vanligaste symtomet vid luftvägssjukdomar och ses vid både akuta infektioner i övre (ÖLI) och nedre luftvägarna, men förkommer också vid andra sjukdomstillstånd liksom vid mekanisk och kemisk irritation.
-
Så bemöter du kunskapsmotstånd om vaccin
I takt med att fler vaccin gör entré i vården växter oron hos allmänheten, i synnerlighet bland föräldrar som ska ta beslut om att vaccinera sina barn. Hur bemöter du som läkare denna typ av kunskapsmotstånd? Den frågan lockade över 200 läkare, sjuksköterskor och andra berörda till årets Vaccindag.
-
Genital inflammation minskar effekten av skyddskräm mot hiv
Tidigare forskning har visat att kvinnor som utsätts för hiv-virus kan minska risken för att smittas om de använder en speciell gel. Men effekten av krämen minskar om kvinnan har inflammation i underlivet, visar en ny studie.
-
Krav som framtidens vaccin ställer på sjukvården
Nya vaccin tillsammans med utökat vaccinationsprogram, ändrade ordinationer, vaccinationsmotstånd, fler med kroniska sjukdomar och ökad livslängd gör att nya indikationer för vaccin efterfrågas.
-
Nytt vaccinationsprogram för äldre efterfrågas
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre sparar både liv och resurser. Det menar Pauline MacDonald, som tidigare var ansvarig för dessa program i Storbritannien. Där erbjuds kostnadsfri vaccination mot influensa, pneumokocker och bältros till alla från 65 år och uppåt. Är ett nationellt vaccinationsprogram för äldre befogat även i Sverige?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu