Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Rekordmånga fall av TBE

Antalet fall av TBE ökar med rekordfart i Sverige. ”Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom”, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.


Publicerad den: 2018-04-13

Annons

Förra året anmäldes 391 fall av virussmittan TBE i Sverige, vilket är en ökning på 64 procent jämfört med 2016.

– Vi har haft en ökande trend länge men det blev mer än den förväntade trenden. Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.

Varför fallen har ökat är oklart och enligt Marika Hjertqvist brukar antalet smittade variera från år till år. Men det är troligt att det är en kombination av olika faktorer som antalet smittade fästingar och värddjur, vegetationsperiodens längd och vädret.

Annons
Annons

Symtom: Huvudvärk, trötthet och feber

TBE sprids via fästingbett och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Det tar cirka 7–10 dagar (i undantagsfall upp till 28 dagar) från smitta tills sjukdomen bryter ut. Då kan man få symtom som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Denna fas av sjukdomen TBE varar cirka fyra dygn och det är under denna period TBE-viruset kan påvisas i blodet.

Hos flertalet av de infekterade följer därefter cirka fyra till åtta dygn utan symtom, sedan insjuknar runt 20–30 procent igen med tecken på infektion i det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg). Övriga patienter tillfrisknar.

Insjuknandets två faser är ett typiskt kännetecken för TBE. Förloppet präglas av inflammationen i hjärnan eller hjärnhinnorna med dessa symtom: svår huvudvärk, hög feber, yrsel, ljuskänslighet och kraftig allmänpåverkan. Man kan också drabbas av talrubbningar, koncentrations- och minnesstörningar samt rörelsesvårigheter. Hos en tiondel av TBE-fallen förekommer förlamningar.

Annons
Annons

Så förebygger du TBE

Den förebyggande åtgärd mot TBE-infektion som finns är vaccination. Två vaccin finns registrerade, och skyddseffekten anges till cirka 95 procent efter två doser och 98 procent efter genomgången grundvaccinering med tre doser. Vaccinationen tolereras väl.

    Källor

  • Göteborgsposten/TT - http://www.gp.se/nyheter/sverige/fler-fall-av-tbe-%C3%A4n-n%C3%A5gonsin-tidigare-1.5595566

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.