Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Resistenta bakterier ska identifieras tidigare

Spridningen av resistenta bakterier fortsätter att öka. Nu vill SMI höja beredskapen i vården för att snabbt upptäcka fall av infektioner med resistenta bakterier och på så sätt minska riskerna för spridning.
Annons

Spridningen av resistenta bakterier fortsätter att öka. Nu vill SMI höja beredskapen i vården för att snabbt upptäcka fall av infektioner med resistenta bakterier och på så sätt minska riskerna för spridning. Trots en ökning av antal fall av resistenta bakterier använde öppenvården mindre antibiotika under 2011 än tidigare. Minskningen var 1,3 procent mätt i recept per 1 000 invånare.

– Antibiotikaanvändningen har minskat under de senaste åren. Men det finns fortfarande patienter som får antibiotika vid infektioner där de inte gör någon nytta, framför allt vid luftvägsinfektioner. Ingen skall behöva få antibiotika i onödan. Det långsiktiga svenska målet är därför att få ner antal antibiotikarecept ytterligare, säger Karin Tegmark Wisell, chef för enheten antibiotika och vårdhygien vid SMI.

Annons
Annons

2011 stod tio olika diagnoser för 89 procent av alla antibiotikarecept. Nedre urinvägsinfektion var den diagnos som ledde till flest antibiotikarecept.

    Källor

  • smi.se - http://smi.se/presstjanst/pressmeddelanden-och-pressinbjudningar/2012/hoj-beredskapen-i-varden-mot-multiresistenta-bakterier/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.