
Så kan läkare bidra till att minska spridningen av hepatit C
Delning av injektionsmaterial mellan personer som injicerar droger utgör en av de vanligaste smittvägarna för hepatit C. En beroendeproblematik av detta slag ställer höga krav på vårdgivaren och kräver en ökad kunskap hos samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen. Nu kan du som läkare uppdatera dig genom NetdoktorPro:s webbaserade fortbildning om hepatit C vid injektionsmissbruk.
Över 1 600 nya fall av hepatit C rapporterades i Sverige under 2018, visar data från Folkhälsomyndigheten. Majoriteten blev smittade i Sverige. I de fall där smittvägen rapporterades var delning av injektionsmaterial mellan personer som injicerar droger den vanligaste.
– Personer som aktivt eller tidigare injicerat droger är en viktig grupp att behandla för hepatit C-infektion, säger Soo Aleman, överläkare och docent på Medicinsk enhet Infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Soo Aleman har faktagranskat vår uppdaterade fortbildning om hepatit C vid injektionsmissbruk*, där syftet är att ge läkare en lägesrapport kring diagnosen samt möjlighet att testa sin egen kunskapsnivå.
– NetdoktorPro:s oberoende fortbildningar är ett efterfrågat och enkelt sätt för läkare att kostnadsfritt hålla sig uppdaterade inom olika områden, där man får följa ett patientfall framtaget av några av våra tongivande experter, säger Mats Halldin, medicinsk chef på NetdoktorPro.
Se alla våra fortbildningar här. >>
*Innehållet i fortbildningen om hepatit C vid injektionsmissbruk är en uppdatering av en tidigare utbildning om hepatit C, lanserad 2016.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Kondylom
Sexuellt överförd infektion med humant papillomvirus (HPV). I Sverige ses en tydlig minskning av kondylom efter införande av HPV-vaccination.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu