Nyhet | Infektion

Så ska fler få tillgång till ny behandling mot hepatit C

Det är både effektivt och säkert att låta primärvårdsläkare och sjuksköterskor ge direktverkande läkemedel till patienter med hepatit C, visar en amerikansk studie publicerad i Annals of Internal Medicine.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Trots att det idag finns effektiva direktverkande antivirala läkemedel mot hepatit C är det många patienter som blir utan. En del av orsaken är bristen på specialistläkare, menar forskarna bakom studien - som är den första på området.

Med det som bakgrund ville forskarna ta reda på om det var säkert att låta andra inom vården behandla patienterna med direktverkande antivirala läkemedel. I deras studie inkluderades 600 patienter med kronisk hepatit C som medicinerades antingen av specialistsjuksköterskor, primärvårdsläkare eller specialister inom gastroenterologi/hepatologi eller infektion.

Majoriteten blev virusfria

Efter tolv veckor mätte man huruvida patienterna hade någon påvisbar virusnivå i blodet och det visade sig att totalt 516 av dem var virusfria.
Det fanns ingen signifikant skillnad mellan de tre grupperna och de rapporterade biverkningarna skiljde sig inte från vad som setts i tidigare studier.

Läs även: "Inget skäl till att inte ge alla med hepatit C behandling"

Annons
Annons

    Källor

  • Annals of Internal Medicine - http://annals.org/aim/article/2647669/expansion-treatment-hepatitis-c-virus-infection-task-shifting-community-based

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons