Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Sädesvätska kan döda bakterier och svamp

Forskare har upptäckt att sädesvätska innehåller ämnen som skyddar mot diverse infektioner som orsakas av bakterier och svamp.
Annons

Forskare har upptäckt att sädesvätska innehåller ämnen som skyddar mot diverse infektioner som orsakas av bakterier och svamp. Denna upptäckt skulle på lång sikt kunna leda till nya läkemedel, rapporterar nyhetsbyrån TT. Det är sedan tidigare känt att peptider i sädesvätska har en antibakteriell effekt men nu presenterar Lundaforskaren Anneli Edström i en avhandling att det i sädesvätskan även finns peptider som är effektiva mot svamp. Exempelvis nämner hon Candida albicans, som orsakar underlivsinfektioner.

Tillsammans med sina forskarkollegor har Anneli Edström ägnat sig åt grundforskning om komplicerade biokemiska processer vid samlad och befruktning. Det är när äggviteämnena semenogeliner bryts ned av PSA från prostatan som forskarna har funnit att det bildas peptider som har viss skyddande effekt mot en del bakterier.

Annons
Annons

– Vi tänker oss att peptiderna skyddar mot bakterier som följer med in i vaginan vid samlag. Men de har ingen effekt mot de bakterier som ger könssjukdomen gonorré, säger Anneli Edström till TT.

Vad gäller sädesvätskans effekt mot svampinfektioner är det ett annat ämne, från prostatan, som är verksamt. Enligt studien aktiveras detta ämne av det låga pH-värde som normalt råder i vaginan. I teorin skulle dessa nya upptäckter kunna leda till nya läkemedel, men Anneli Edström påpekar att det är långt fram i tiden.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sperma-kan-doda-bakterier-och-svamp-1.1200267

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.