Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Inflammation kan ligga bakom kronisk smärta

Våra kroppar blir mer smärtkänsliga vid inflammationer. För personer som drabbas av kronisk smärta kan en knappt mätbar, kronisk inflammation i kroppen vara en del av förklaringen, visar ny forskning.
Annons

Många svenskar lider av kronisk smärta som läkarna inte hittar någon orsak till. Men kanske har forskarna kommit några steg närmare en förklaring. Hjärnforskaren Bianka Karshikoff vid Karolinska institutet har i sin doktorsavhandling valt att undersöka hur hjärnans system för smärtreglering påverkas av infektioner. Hon såg att försökspersonerna fick en lägre smärttröskel när immunförsvaret var aktiverat, rapporterar SVT.

– I kroniska smärttillstånd, som vi i dag inte har någon bra förklaring till så kan det finnas en inflammation i kroppen som är så liten att den knappt går att mäta, säger hon till SVT. 

Fler kvinnor än män utvecklar kronisk smärta. Det kan ha att göra med att kvinnor generellt sett har lägre smärttröskel än män. Därför blir också effekten vid en infektion mer märkbar hos kvinnor. 

Idag finns inga effektiva behandlingar mot en stor del av den kroniska smärtan, men Bianka Karshikoff tror att det nu kan bli ändring.

– Om man kan förstå hur en inflammation påverkar smärta, då kan vi kanske också utveckla nya sorters mediciner som behandlar inflammation och inte bara smärtan i sig.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT - http://www.svt.se/nyheter/inrikes/inflammation-bakom-kronisk-smarta

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.