Nyhet | Infektion

Sms effektivt stöd för att behandla hiv

För att öka kvaliteten i vården är sms i mobilen ett kraftfullt verktyg, enligt en avhandling i informatik vid Örebro universitet. Det handlar om att underlätta för patienterna att fullfölja sina behandlingar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Patienter som fick sms kände att läkaren brydde sig och det visade sig vara viktigt för att få folk att komma till avtalade tider, säger José António Nhavoto som står bakom avhandlingen. 

Han har prövat hur sms på flera sätt kan vara till hjälp för att förbättra vården av patienter knutna till 16 vårdcentraler i Maputo-regionen i hemlandet Moçambique.

– Patienterna behandlades för hiv eller tuberkulos som båda ligger i toppen av mest dödliga sjukdomar i landet. Sjukdomarna är också stigmatiserande, säger han.

Debatt: Den effektivaste preventiva metoden mot hiv får personer betala själva

Annons
Annons

Betydligt färre missade läkarbesök

Resultatet av projektet visade bland annat att antalet missade läkarbesök sjönk från vart fjärde till närmare noll. Detta med ett underlag av 50 000 patienter, som fick fyra olika typer sms knutna till sina behandlingar. Två av dem var påminnelser om inbokade läkarbesök och om att hämta ut mediciner. En tredje handlade om att uppmuntra och motivera patienterna om att följa sina behandlingar.

– En fjärde handlade om upplysning, till exempel information om hur fler ska slippa bli smittade och möjligheten att testa sig för hiv gratis, säger José António Nhavoto och kommer in på andra fördelar.

– Tekniken är billig och lätt att skala upp. Den kan användas för andra sjukdomar och i andra länder.

Annons
Annons

Motgångar i behandlingsstödet

Samtidigt finns det hinder, inte bara i fråga om teknik och vården i sig, utan också kulturella och sociala förhållandenI landet finns dessutom 43 olika lokala språk.

– Kvinnor på landet i Moçambique tillåts inte ha mobiler så de är beroende av sina män. I vissa områden finns heller inte datorer på vårdcentralerna eftersom de saknar el. Däremot har människor ofta möjlighet att ladda sina telefoner.

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/sms-som-stod-for-att-behandla-hiv-och-tuberkulos/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons