Nyhet | Infektion

Snart kan det bli lättare att få koll på sina vaccinationer

Vilka vaccin har jag tagit och vilka bör fyllas på? Det är inte alltid lätt att hålla koll på. Regeringen vill göra det lättare för svenskarna att ha få koll på sina vaccinationer och vill därför införa ett digitalt vaccinationsregister. En snabbutredning i ämnet har därför tillsatts.


Publicerad den: 2019-08-19 Uppdaterad den: 2019-08-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Vaccination
Annons

– Vi hoppas att få till det väldigt snart, förhoppningsvis inom två år om inte förstudien visar några väldigt svåra integritetsfrågor, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Svenska Dagbladet.

Idag får man hålla koll på sina vaccinationer med hjälp av små gula pappersböcker, där vaccinationerna skrivs in. Men böckerna är lätta att tappa bort och blir ofta ofullständiga eftersom många vaccinerar sig på olika ställen. Någon övergripande lista på alla vaccin man tagit och när, går inte att få fram, skriver SvD.

– För oss som reser mycket är det efterlängtat, men också för alla barnfamiljer som behöver hålla reda på att barnen får alla vaccinationer vid rätt tillfällen. Det är ju inte minst viktigt för att säkra skyddet mot mässling, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Svenska Dagbladet.

Utredning ska räta ut några frågetecken

Det digitala vaccinationsregistret ska vara obligatoriskt. Men hur det ska fungera mer exakt är inte klarlagt. Bland annat kan det bli svårt att samla in stora mängder data från många olika vårdgivare, både privata och offentliga. En annan nöt som man behöver knäcka under utredningen är hur man ska skydda informationen och se till att den inte hamnar i orätta händer.

– Det kan ju finnas lagstiftning som behöver ändras så att det finns samma skydd i det digitala. Vi har också tillsatt en utredning för att reda ut integritetsfrågorna ordentligt. Vi behöver gå till botten med det så att vi sedan kan gå vidare med att digitalisera alla typer av patientinformation, till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

    Källor

  • SvD - https://www.svd.se/digitalt-vaccinregister-kan-bli-verklighet-inom-kort

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons